Tort:
Biszkopt (duża tortownica)
8 jaj
1 szkl.
cukru
1 szkl. mąki
( ja daję szklankę + kopiatą łyżkę)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
octu
Białka ubić
z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Stopniowo
połączyć z białkami ubijając.
Na końcu
delikatnie wmieszać mąkę.
Opcja
ciemnego biszkopta, którą ja zastosowałam: (z szklanki odjąć dwie łyżki mąki i
zastąpić ją kakao)
Piec ok.
45-50 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku
Masa:
Serek
mascarpone 900g
Serek
homogenizowany danio waniliowy 3 szt. (duży)
Cukier puder
według uznania
Miksujemy
serek mascarpone, dodajemy po łyżce „danio” aż do wyczerpania.
Na końcu
dodajemy cukier - 3 łyżki (ale to według uznania.)
Biszkopt
przekładamy dwa razy.
Wierzch polałam rozpuszczoną w
kąpieli gorzką czekoladą (rozpuściłam 2 gorzkie czekolady + łyżeczka masła).
Pozostałą czekoladę zużyłam jako „lepik” do biszkoptów.
Różyczki: przepisem na masę piankową wspomogła mnie
niezastąpiona Fuerto ;)
Paczuszka
pianek
Cukier puder
Na parze w
kąpieli rozpuściłam pianki. Kiedy konsystencją zaczęły przypominać rzadkie
ciasto przełożyłam na papier do pieczenia i wyrabiałam dodając cukru pudru aż
do uzyskania masy podobnej do plasteliny. Następnie formowałam płatki róż.
Kwiaty malowałam sokiem z truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz