poniedziałek, 10 czerwca 2013

rurki z kremem truskawkowym



Ciasto: około 50 rurek

50 dkg mąki

25 dkg tłuszczu (margaryna palma)

25 dkg śmietany (18% - gęsta kwaśna)


Wszystkie składniki zagnieść lekko wyrobić i schłodzić około godziny w lodówce.
Następnie ciasto (najlepiej wcześniej podzielić na pół) rozwałkować bardzo cienko około 1 mm
i radełkiem (nożem) pokroić na długie paski – szerokie na 2 cm. Pojedyncze paseczki nawijać ukośnie na rurkę zaczynając od węższej strony. Nawiniętą rurkę obtoczyć z jednej strony cukrem.
Piec na blaszce wyłożonej papierem w mocno rozgrzanym piekarniku  do zrumienienia (ok.15 minut.)

(Można przełożyć bitą śmietaną, masą budyniową)

Masa:

300 ml. Śmietany 30%

Duży serek homogenizowany truskawkowy

250 g serka mascarpone

450 g truskawek mrożonych

Cukier puder

3 opakowania śmietan-fix

Śmietanę ubić i odstawić do lodówki, truskawki zmiksować.
W misie zmiksować serek mascarpone z serkiem homo i dodawać po trochę cały czas miksując truskawki i cukier puder (do smaku). Następnie mikserem na wolnych obrotach wmieszać stopniowo ubitą śmietanę , na końcu dodać śmietan- fix.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz