Ciasto: około 50 rurek
50 dkg mąki
25 dkg tłuszczu (margaryna palma)
25 dkg śmietany (18% - gęsta kwaśna)
Wszystkie składniki zagnieść lekko wyrobić i schłodzić
około godziny w lodówce.
Następnie ciasto (najlepiej wcześniej podzielić na
pół) rozwałkować bardzo cienko około 1 mm
i radełkiem (nożem) pokroić na długie paski – szerokie na 2 cm. Pojedyncze paseczki nawijać ukośnie na rurkę zaczynając od węższej strony. Nawiniętą rurkę obtoczyć z jednej strony cukrem.
i radełkiem (nożem) pokroić na długie paski – szerokie na 2 cm. Pojedyncze paseczki nawijać ukośnie na rurkę zaczynając od węższej strony. Nawiniętą rurkę obtoczyć z jednej strony cukrem.
Piec na blaszce wyłożonej papierem w mocno rozgrzanym
piekarniku do zrumienienia (ok.15
minut.)
(Można przełożyć bitą śmietaną, masą budyniową)
Masa:
300 ml. Śmietany 30%
Duży serek homogenizowany truskawkowy
250 g serka mascarpone
450 g truskawek mrożonych
Cukier puder
3 opakowania śmietan-fix
Śmietanę ubić i odstawić do lodówki, truskawki
zmiksować.
W misie zmiksować serek mascarpone z serkiem homo i
dodawać po trochę cały czas miksując truskawki i cukier puder (do smaku).
Następnie mikserem na wolnych obrotach wmieszać stopniowo ubitą śmietanę , na
końcu dodać śmietan- fix.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz