ciasto
50 dkg mąki
25 dkg
margaryny/ masła (najlepiej pół na pół)
4 żółtka
0,5 szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki
kwaśnej śmietany
mąkę
posiekać z margaryną dodać żółtka i cukier nadal siekając. Następnie dodać
resztę składników
i szybko zagnieść.
i szybko zagnieść.
ciasto
rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do foremki, wylepić
boki
i delikatnie podpiec ok.15 - 20 minut.
i delikatnie podpiec ok.15 - 20 minut.
1 kilogram
truskawek opłukać i obsuszyć, duże truskawki pokroić.
1 galaretka
truskawkowa
Na
podpieczony spód wyłożyć truskawki i posypać galaretką
4 białka
0,5 szklanki cukru
białka z
cukrem ubić na sztywną pianę, rozsmarować na truskawkach i pic jeszcze ok. 30
minut.
aż piana się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz