poniedziałek, 17 czerwca 2013

kruche z truskawkami





ciasto

50 dkg mąki

25 dkg margaryny/ masła (najlepiej pół na pół)

4 żółtka

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kwaśnej śmietany

 
mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka i cukier nadal siekając. Następnie dodać resztę składników
i szybko zagnieść.

ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do foremki, wylepić boki
i delikatnie podpiec ok.15 - 20 minut.

 
1 kilogram truskawek opłukać i obsuszyć, duże truskawki pokroić.

1 galaretka truskawkowa

Na podpieczony spód wyłożyć truskawki i posypać galaretką

4 białka

0,5 szklanki cukru

białka z cukrem ubić na sztywną pianę, rozsmarować na truskawkach i pic jeszcze ok. 30 minut.
aż piana się zrumieni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz