czwartek, 13 czerwca 2013

Torcik truskawkowy


Biszkopt
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała łyżeczka octu
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Stopniowo połączyć z białkami ubijając.
Na końcu delikatnie wmieszać mąkę.
 Piec ok. 45-50 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku
 
Masa
500 gr serka mascarpone
600 ml śmietany 30%
40 dkg truskawek
cukier puder (według uznania) 
2 śmietan fix
Śmietanę ubić na sztywno, w osobnej miseczce zmiksować truskawki (kilka odłożyć z całości  do ozdobienia). Do ubitej śmietany dodawać na przemian po trochę mascarpone i truskawki cały czas miksując . Następnie dodać cukier puder i śmietan fix.
Użyłam również odrobinę barwnika różowego ale nie jest to potrzebne.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz