ciasto
(około 17 dużych babeczek)
30 dkg mąki
15 dkg masła/margaryny
8 dkg cukru pudru
3 żółtka
wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy.
Następnie formujemy kuleczki i wyklejamy foremki do babeczki.
Pieczemy około 15 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku
Krem:
babeczki można dekorować dowolną masą, może być maślana, budyniowa, śmietanowa w zależności od upodobań kubków smakowych;). Ja zrobiłam masę z serka mascarpone, serka homogenizowanego i bitej śmietany.
1 opakowanie serka mascarpone
1 mały serek homogenizowany waniliowy
250 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
1 śmietan-fix
1 galaretka owocowa
śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy na przemian po łyżce mascarpone i homo nadal ubijając ale zmniejszamy obroty miksera na wolniejsze. Na końcu dodajemy cukier puder ( według uznania) i śmietan-fix.
Na dno babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę masy. Na masie układamy pokrojone owoce (dowolnie dobrane według smaku, sezonu itp..). Następnie dekoratorem wykańczamy brzegi.
galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy do momentu aż zacznie tężeć i zrobi się gęsta. Wówczas łyżeczką nakładamy ją na owoce w babeczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz