Paszteciki: około 45 szt.
Ciasto:
1 kg mąki
7 dkg drożdży
13 dkg margaryny
10 dkg smalcu
0,5 l mleka
2 jajka
2 żółtka
3 dkg cukru
sól
W lekko ciepłym
mleku wymieszać cukier, łyżkę mąki, rozkruszone drożdże, odstawić do
wyrośnięcia. W misie mieszamy mąką z solą dodajemy wyrośnięte drożdże, jaja,
żółtka i tłuszcz (rozpuszczony). Wszystko razem wyrabiamy 15 minut, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
przekładamy je na stolnicę, lekko zarabiamy i dzielimy na części.
Każdą część wałkujemy na grubość 0,5 ~ 1 cm. Nakładamy farsz (najlepiej nałożyć go przy
samej krawędzi, zawinąć i odciąć. Mając dłuższy „rulon” pokroić go na kawałki w
zależności jak duże paszteciki chcemy mieć)
Piec w
rozgrzanym piekarniku 15 minut (do zrumienienia)
Farsz: do wyboru może być z mięsa drobiowego, wieprzowego
albo z kapusty (będą domowe kapuśniaczki)
Ja akurat miałam mięso wieprzowe od szynki.
1 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
Czosnek, cebula, jajko, bułka, bułka tarta, przyprawy
Mięso kroimy na kawałki i dusimy na cebuli i czosnku,
pieczarki czyścimy kroimy w plasterki i również podduszamy.
Kiedy mięso będzie miękkie odstawiamy do wystygnięcia,
następnie mielimy je i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy do smaku, dodajemy
namoczoną bułkę, 3 łyżki bułki tartej i jajko
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz