poniedziałek, 10 czerwca 2013

paszteciki drożdżowe



Paszteciki: około 45 szt.
Ciasto:
1 kg     mąki
7 dkg   drożdży
13 dkg margaryny
10 dkg smalcu
0,5 l     mleka
2          jajka
2          żółtka
3 dkg   cukru
sól

W  lekko ciepłym mleku wymieszać cukier, łyżkę mąki, rozkruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia. W misie mieszamy mąką z solą dodajemy wyrośnięte drożdże, jaja, żółtka i tłuszcz (rozpuszczony). Wszystko razem wyrabiamy 15 minut, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, lekko zarabiamy i dzielimy na części.
Każdą część wałkujemy na grubość 0,5 ~ 1 cm. Nakładamy farsz (najlepiej nałożyć go przy samej krawędzi, zawinąć i odciąć. Mając dłuższy „rulon” pokroić go na kawałki w zależności jak duże paszteciki chcemy mieć)
 Piec w rozgrzanym piekarniku 15 minut (do zrumienienia)

Farsz: do wyboru może być z mięsa drobiowego, wieprzowego albo z kapusty (będą domowe kapuśniaczki)
Ja akurat miałam mięso wieprzowe od szynki.
1 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
Czosnek, cebula, jajko, bułka, bułka tarta,  przyprawy

Mięso kroimy na kawałki i dusimy na cebuli i czosnku, pieczarki czyścimy kroimy w plasterki i również podduszamy.
Kiedy mięso będzie miękkie odstawiamy do wystygnięcia, następnie mielimy je i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy do smaku, dodajemy namoczoną bułkę, 3 łyżki bułki tartej i jajko
Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz