poniedziałek, 12 sierpnia 2013
poniedziałek, 22 lipca 2013
pierwsze transfery
Pierwsze transfery! ale nie ostanie, bardzo fajna, przyjemna zabawa - polecam.
Dokładną instrukcję jak zrobić transfer przeczytałam na blogu ~DECO-SZUFLADA~ , w którym można zobaczyć prawdziwe cudeńka.
wtorek, 16 lipca 2013
serowiec
serowiec
(foremka 29,8 x 26,2 cm)
ciasto kruche:
3,5 szkl. mąki
4 żółtka
25 dkg. margaryny
3 łyżki śmietany
4 łyżek
cukru pudru + opak. cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych
składników należy zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części.
Jedną z nich
(mniejszą) wkładamy do zamrażalnika, drugą - wylepiamy spód i brzegi foremki
do pieczenia.
do pieczenia.
masa serowa:
8 jajek
15 dkg masła
1 szkl.
cukru
1 kg sera
białego półtłustego
2 małe serki
homogenizowane waniliowe
2 budynie
śmietankowe/waniliowe
Żółtka oddzielamy
od białek i ucieramy z cukrem i masłem. Do utartej masy dodajemy stopniowo po
trochę sera nadal ucierając, następnie serki homogenizowane i na końcu budynie.
W osobnym
naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką łączymy z masą
serową.
Masę serową przekładamy
do foremki z ciastem, na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta kruchego.
Pieczemy ok.
1 godziny w temperaturze 180⁰ C
poniedziałek, 24 czerwca 2013
kruche z ...
kruche z ……
3,5 szkl.
mąki
20 dkg
margaryny
1 jajko
3 łyżki
śmietany
sól, pieprz,
kurkuma, papryka (do smaku)
margarynę
posiekać z mąką dodać śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na
papierze do pieczenia i włożyć do formy. (można podpiec około 15 minut)
5- 6
pieczarek
1 mała
cukinia
3 pomidory
15 – 20 dkg
sera pleśniowego (Lazur ewentualnie mozarella)
pieczarki,
cukinię i pomidory pokroić w plasterki ułożyć na podpieczonym spodzie na
wierzchu ułożyć pokruszony ser. Piec ok. 30 minut.
poniedziałek, 17 czerwca 2013
kruche z truskawkami
ciasto
50 dkg mąki
25 dkg
margaryny/ masła (najlepiej pół na pół)
4 żółtka
0,5 szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki
kwaśnej śmietany
mąkę
posiekać z margaryną dodać żółtka i cukier nadal siekając. Następnie dodać
resztę składników
i szybko zagnieść.
i szybko zagnieść.
ciasto
rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do foremki, wylepić
boki
i delikatnie podpiec ok.15 - 20 minut.
i delikatnie podpiec ok.15 - 20 minut.
1 kilogram
truskawek opłukać i obsuszyć, duże truskawki pokroić.
1 galaretka
truskawkowa
Na
podpieczony spód wyłożyć truskawki i posypać galaretką
4 białka
0,5 szklanki cukru
białka z
cukrem ubić na sztywną pianę, rozsmarować na truskawkach i pic jeszcze ok. 30
minut.
aż piana się zrumieni.piątek, 14 czerwca 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)