poniedziałek, 22 lipca 2013

pierwsze transfery




 Pierwsze transfery! ale nie ostanie, bardzo fajna, przyjemna zabawa - polecam.
 Dokładną instrukcję jak zrobić transfer przeczytałam na blogu ~DECO-SZUFLADA~ , w którym  można zobaczyć prawdziwe cudeńka.

wtorek, 16 lipca 2013

serowiec



serowiec

(foremka 29,8 x 26,2 cm)


ciasto kruche:

3,5  szkl. mąki

4     żółtka

25  dkg. margaryny

3     łyżki śmietany

4     łyżek cukru pudru + opak. cukru waniliowego

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników należy zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części.

Jedną z nich (mniejszą) wkładamy do zamrażalnika, drugą - wylepiamy spód i brzegi foremki
do pieczenia.



masa serowa:

8 jajek

15 dkg masła

1 szkl. cukru

1 kg sera białego półtłustego

2 małe serki homogenizowane waniliowe

2 budynie śmietankowe/waniliowe



Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i masłem. Do utartej masy dodajemy stopniowo po trochę sera nadal ucierając, następnie serki homogenizowane i na końcu budynie.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką łączymy z masą serową.



Masę serową przekładamy do foremki z ciastem, na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta kruchego.

Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180⁰ C

poniedziałek, 24 czerwca 2013

kruche z ...

 
kruche z ……

3,5 szkl. mąki

20 dkg margaryny

1 jajko

3 łyżki śmietany

sól, pieprz, kurkuma, papryka (do smaku)

 

margarynę posiekać z mąką dodać śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia i włożyć do formy. (można podpiec około 15 minut)

 

5- 6 pieczarek

1 mała cukinia

3 pomidory

15 – 20 dkg sera pleśniowego (Lazur ewentualnie mozarella)

pieczarki, cukinię i pomidory pokroić w plasterki ułożyć na podpieczonym spodzie na wierzchu ułożyć pokruszony ser. Piec ok. 30 minut.

 


poniedziałek, 17 czerwca 2013

widoczki z wycieczki rowerowej



kruche z truskawkami





ciasto

50 dkg mąki

25 dkg margaryny/ masła (najlepiej pół na pół)

4 żółtka

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kwaśnej śmietany

 
mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka i cukier nadal siekając. Następnie dodać resztę składników
i szybko zagnieść.

ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do foremki, wylepić boki
i delikatnie podpiec ok.15 - 20 minut.

 
1 kilogram truskawek opłukać i obsuszyć, duże truskawki pokroić.

1 galaretka truskawkowa

Na podpieczony spód wyłożyć truskawki i posypać galaretką

4 białka

0,5 szklanki cukru

białka z cukrem ubić na sztywną pianę, rozsmarować na truskawkach i pic jeszcze ok. 30 minut.
aż piana się zrumieni.