wtorek, 16 lipca 2013

serowiec



serowiec

(foremka 29,8 x 26,2 cm)


ciasto kruche:

3,5  szkl. mąki

4     żółtka

25  dkg. margaryny

3     łyżki śmietany

4     łyżek cukru pudru + opak. cukru waniliowego

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników należy zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części.

Jedną z nich (mniejszą) wkładamy do zamrażalnika, drugą - wylepiamy spód i brzegi foremki
do pieczenia.



masa serowa:

8 jajek

15 dkg masła

1 szkl. cukru

1 kg sera białego półtłustego

2 małe serki homogenizowane waniliowe

2 budynie śmietankowe/waniliowe



Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i masłem. Do utartej masy dodajemy stopniowo po trochę sera nadal ucierając, następnie serki homogenizowane i na końcu budynie.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką łączymy z masą serową.



Masę serową przekładamy do foremki z ciastem, na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta kruchego.

Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180⁰ C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz