serowiec
(foremka 29,8 x 26,2 cm)
ciasto kruche:
3,5 szkl. mąki
4 żółtka
25 dkg. margaryny
3 łyżki śmietany
4 łyżek
cukru pudru + opak. cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych
składników należy zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części.
Jedną z nich
(mniejszą) wkładamy do zamrażalnika, drugą - wylepiamy spód i brzegi foremki
do pieczenia.
do pieczenia.
masa serowa:
8 jajek
15 dkg masła
1 szkl.
cukru
1 kg sera
białego półtłustego
2 małe serki
homogenizowane waniliowe
2 budynie
śmietankowe/waniliowe
Żółtka oddzielamy
od białek i ucieramy z cukrem i masłem. Do utartej masy dodajemy stopniowo po
trochę sera nadal ucierając, następnie serki homogenizowane i na końcu budynie.
W osobnym
naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką łączymy z masą
serową.
Masę serową przekładamy
do foremki z ciastem, na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta kruchego.
Pieczemy ok.
1 godziny w temperaturze 180⁰ C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz